om-skolan

Klara Privata Grundskola på Södermalm är en fristående verksamhet från årskurs 6 till 9. Hos oss har vi modern pedagogik inom en traditionell ram med lärarledd undervisning i varje enskilt ämne.

Idag går 175 elever hos oss och vi vill att skolan inte ska vara större än att alla elever kan lära känna varandra. Men det ska också finnas en bredd inom viktiga ämnen. Som exempel läser eleverna hos oss på Södermalm såväl tyska, franska, spanska som mandarin.

Retorik och förväntningar ger styrka

” Våra elever blir modigare med hjälp av retoriken, så enkelt är det”

Vi arbetar med höga förväntningar och med ett ständigt fokus på uppgiften. Genom vår profil i retorik utvecklar eleverna sin förmåga att tala vilket gagnar både social utveckling och förmågor som krävs för högre betyg. Även i engelska har vi en utökad undervisning vilket ytterligare ökar elevernas förmåga att tala och skriva väl.

Som elev vill vi att man ska känna utmaningen och glädjen att nå nästa betygssteg och varje ämne har därför tid för stöd efter ordinarie lektionstid varje vecka. Vår ambition är att alla elever ska förstå sina egna styrkor och utveckla nya i takt med ett eget ansvar för skolan som förbereder för gymnasiet.

Behörighet hos ledning och lärare

Totalt har vi en hög behörighet på skolan jämfört med såväl kommunala som fristående skolor med 83% behöriga lärare. Denna siffra visar andelen behöriga lärare i de ämnen de undervisar i på skolan enligt de krav som ställs i skollagen från 1 juni 2015. Rektor har genomgått den treåriga statliga rektorsutbildningen med examination 2015.

” Med vår litenhet kan vi snabbt få fatt på saker som behöver åtgärdas, vi har möjlighet att se tidiga mönster runt varje elev, eller elevgrupp”

Vi är också mycket stolta över våra goda elevomdömen i Stockholms kommuns stora utvärdering avseende undervisningen på skolan, läs mer på www.stockholm.se

Tilltro och respekt

Som elev hos oss möts man av tilltro och respekt som en viktig del av den starka kultur vi bygger på skolan.  Liksom på våra övriga skolor är det en självklarhet att det måste finnas förutsättningar att studera och nå höga betyg. För det krävs regler som alla på skolan, både lärare och elever, vill och kan arbeta med. Reglerna är tydliga och finns väl synliga på skolan och likabehandlings- planen är ett viktigt verktyg för att alla elever ska trivas hos oss.

Traditioner och värdegrund

Det är också en självklarhet att man lär sig tacka, ta i hand och se varandra i ögonen när man möts i mer formella sammanhang. Att lära sig samarbeta och lösa konflikter är en viktig del av skolans fostran, ett ansvar som man som skola delar med elevens vårdnadshavare under dessa viktiga år i en ung persons liv. När skola, elev och vårdnadshavare diskuterar brukar de bästa förutsättningarna finnas för att moraliska och etiska frågor ska lösas.

Vi har också traditioner vi håller hårt på och nya traditioner som byggs tillsammans med elevrådet på skolan. Ett exempel är lägret för våra nykomlingar som åker på övernattning tillsammans alldeles i starten av första läsåret hos oss.

Lugn miljö med biblioteket som nav

På skolan finns en mer ombonad känsla än vad man kanske annars är van vid att möta. Biblioteket som är skolans hjärta och samlingsplats är bemannat varje dag. I biblioteket finns nu drygt 4 000 titlar.

Många elever väljer självmant att stanna kvar efter skoltid för att göra läxor eller för att förbereda sig inför kommande prov och skolans dörrar stängs sällan före fem.

Kommunikationer och grönområden

Skolan ligger på Tullgårdsgatan 12. Tullgårdsgatan löper utmed Södermalms kaj mot Hammarby Sjöstad från lilla Skanstullsbron och Folksamhusen. Ovanför skolan ligger Blecktornsparken med bollplaner, grönområden och lekparker.

Närmaste tunnelbanestation är Skanstull, på 5-10 minuters promenadavstånd.

Buss 57 stannar vid huset, två hållplatser från Skanstull. Från Hammarby Sjöstad finns kommunikation med båt.

Välkommen till oss!